Ξεκινάμε ακολουθώντας ασφάλτινη ανηφορική διαδρομή με ελαφριά κλίση για ένα χιλιόμετρο περίπου και στη συνέχεια μπαίνουμε σε εγκαταλειμμένο αγροτικό χωματόδρομο με κατεύθυνση δυτική και με ελαφρά ανεβοκατεβάσματα ανάμεσα σε βελανιδιές. Στο 3,5 χιλ αφήνουμε το χωματόδρομο και αρχίζει η ανηφορική διαδρομή, με κατεύθυνση βορειοδυτική, στην αρχή σε μονοπάτι και στη συνέχεια στον εγκαταλειμμένο χωματόδρομο/μονοπάτι της ΔΕΗ με σκληρό τερέν.

 Στο 5ο χιλ θα είναι ο πρώτος σταθμός με νερά και σνακς. Η θέα είναι εντυπωσιακή με τα βουνά ολόγυρα, τον Παρνασσό, τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια στο βάθος δυτικά, και την Οίτη και κάτω το οροπέδιο του Κηφισού, τα χωριά στα ριζά του Παρνασσού, αλλά και τη Γραβιά, τα Καστέλλια, την Αποστολιά, τον Μπράλλο, την Οίτη, την Παύλιανη και με τα φθινοπωρινά χρώματα να γεμίζουν το μάτι.

 

Συνεχίζουμε ανηφορικά και στη συνέχεια σύντομα η ανηφόρα γίνεται ελαφριά, με κάποιες ανάσες χωρίς κλίση και κάποιες μικρές κατηφόρες. Το μονοπάτι κινείται ανάμεσα σε μεγάλα πουρνάρια στην αρχή και στη συνέχεια μέσα στο εντυπωσιακό ελατόδασος.

 

Στο 8ο χιλ, όπου θα είναι ο 2ος σταθμός με νερά, σνακς και ισοτονικό, φεύγουμε αριστερά ακολουθώντας εγκαταλειμμένο δασικό δρόμο/μονοπάτι με δυτική κατεύθυνση. Κινούμαστε ψηλά πάνω από το χωριό Σκαμνός και κάτω φαίνεται η Γέφυρα της Παπαδιάς και η αρχή του Φαραγγιού του Ασωπού. Η θέα και από κει είναι εντυπωσιακή. Φθάνοντας στο δρόμο Ελευθεροχωρίου – Μενδενίτσας, τον ακολουθούμε αριστερά νοτιοδυτικά και στα 300 μ περίπου είναι η Ποτίστρα, όπου θα είναι ο 3ος σταθμός με νερό και σνακς.

Συνεχίζουμε, και για 400 μέτρα περίπου, το δρόμο του Ελευθεροχωρίου  - Μενδενίτσας και στη συνέχεια ανεβαίνουμε ακολουθώντας το κλασικό ορειβατικό μονοπάτι για το Ορειβατικό Καταφύγιο σε κατεύθυνση βόρεια στην αρχή, βορειοανατολική και ανατολική στη συνέχεια, μέσα στο ελατόδασος κάνοντας ένα τόξο. Λίγο πριν το Καταφύγιο συναντάμε το δασικό δρόμο και τον ακολουθούμε κατηφορίζοντας. Περνάμε το Καταφύγιο, κατηφορίζουμε ελαφρά προς τη Λίμνη και στη συνέχεια ακολουθούμε το ορειβατικό ανηφορικό μονοπάτι, που οδηγεί προς την κορυφή Πυροφυλάκειο και τη Μονή Δαμάστας και Θερμοπύλες.

Πέφτουμε ξανά σε δασικό δρόμο, περνάμε κάτω από την κορυφή “Πυροφυλάκειο” και, περνώντας το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, φθάνουμε στο οροπέδιο με τα εποχιακά λιμνία «Μουρούζο» και στο δρόμο Ελευθεροχωρίου – Μενδενίτσας.  Φεύγουμε δεξιά με κατεύθυνση νότια προς τη Λίμνη της Νευρόπολης και σε 200μ περίπου μπαίνουμε σε μονοπάτι, το οποίο κατηφορίζοντας μας βγάζει στην περιοχή της Λίμνης και στη βρύση, όπου είναι το 16ο χιλιόμετρο και ο 4ος σταθμός με νερά, σνακς και ισοτονικό.

Αφήνοντας την πανέμορφη Λίμνη με τα εποχιακά χρώματα και την εντυπωσιακή φύση, κάνουμε ένα κύκλο νότια και στη συνέχεια ανατολικά πίσω από τη Λίμνη ανάμεσα στις αιωνόβιες βελανιδιές και τα έλατα, περνάμε το διάσελο με το εικόνισμα από δεξιά και κατηφορίζοντας κόβουμε διαρκώς τον αγροτικό δρόμο Παλαιοχωρίου – Λίμνης, αφήνουμε δεξιά το διαγώνιο δασικό δρόμο, που οδηγεί στον Άνω Μπράλλο και κατεβαίνουμε σε μονοπάτι κάνοντας συνεχή κοψίματα του αγροτικού δρόμου. Φθάνουμε στο 19ο χιλιόμετρο, όπου θα είναι ο τελευταίος 5ος σταθμός με σνακς και κόκα κόλα και συνεχίζουμε στον αγροτικό δρόμο χωρίς άλλα κοψίματα πια  τερματίζοντας στην πλατεία του χωριού με 300μ περίπου άσφαλτο.

Θέλει προσοχή στο κατηφορικό μονοπάτι, ειδικά αν οι μέρες είναι βροχερές και δεν είναι στεγνό, για τους γνωστούς λόγους.

Συνολικά έχουμε 1.300μ περίπου άσφαλτο, 10 χιλ περίπου αγροτικό και δασικό χωματόδρομο, και 9,7 χιλ περίπου μονοπάτι

Γενικά πρέπει να έχουμε στο νου ότι το βουνό χρειάζεται την ιδιαίτερη φροντίδα μας. Στα πλαίσια αυτά η διοργάνωση θα φροντίσει να υπάρχουν στους σταθμούς υποστήριξης σακούλες για την εναπόθεση των σκουπιδιών και θα φροντίσει για τον καθαρισμό της διαδρομής μετά τον αγώνα.

Οι αθλητές έχουν την υποχρέωση να μην ρυπαίνουν και να μην προκαλούν ενέργειες που υποβαθμίζουν με οποιοδήποτε τρόπο το περιβάλλον. Οργανωτές και αθλητές να λειτουργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η επίδραση του αγώνα στο φυσικό περιβάλλον.

Οι διοργανωτές σας καλούν να τρέξετε αυτή την όμορφη διαδρομή και να απολαύσετε το Καλλίδρομο και την πασίγνωστη Λίμνη Νευρόπολη, με θέα τον Παρνασσό, την Γκιώνα, τα Βαρδούσια, την Οίτη και το οροπέδιο των πηγών του Κηφισού. Εμείς θα φροντίσουμε να έχετε ένα ασφαλή και ευχάριστο αγώνα. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι δρομείς μπορούν να απευθύνονται στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής

Πατήστε εδώ για το χάρτη 21k

Υψομετρική Διαφορά

GoogleMaps

About us

Τοπικό Διαμέρισμα Παλαιοχώρι Δωριέων

Φθιώτιδα ΤΚ 33057

Δήμος Αμφίκλειας Ελάτειας

Email: neuropolisrace@gmail.com

www.neuropolisrace.gr

www.palaiohori-dorieon.gr

 

Social Media

To Neuropolis Mountain Race στα Social Media